Koop

Proces

Samen zelf bouwen

Bij WikiHouse De Stripmaker gaan we uit van ‘Samen zelf bouwen’. Daarom worden de deelnemers lid van een ontwikkelvereniging. Deze vereniging levert de kavels en vraagt de omgevingsvergunningen aan. Ook organiseert de vereniging het inhuren van een aannemer voor de fundering, inkoop van materialen, enz. ‘Samen zelf bouwen’ betekent:

– Samen doen wat moet of handig is, individueel waar het kan.
– Je bent zelf opdrachtgever, geen klant.
– Bouwen met inzicht in de kostprijs.

Professionele begeleiding

Zelf je huis ontwerpen en bouwen is een intensief proces waarin veel besluiten moeten worden genomen. In dit project krijg je daarom deskundige begeleiding. Een zelfbouwbegeleider van Urbannerdam helpt onder andere met het begeleiden van het proces, het nemen van besluiten, bewaken van de planning en begeleiden van een goede financiële afwikkeling. Ook staat er een bouwteam met adviseurs voor je klaar. Het team bestaat onder andere uit een architect, energetisch adviseur, constructeur en bouwkostendeskundige. Zij kijken mee en geven advies. Maar het bouwen van de woning doe je zelf of samen met anderen. Je kunt altijd beslissen om dit werk door een ander te laten doen, maar dan zullen de kosten hoger uitvallen.

Het proces

Het proces van deelname voor een koopwoning aan WikiHouse De Stripmaker bestaat in hoofdlijnen uit de volgende stappen.

1. Inschrijven

Inschrijven voor de koopwoningen (7 kavels) kan via de site. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Een complete inschrijving bestaat uit:

– Inschrijfformulier
– Inkomensverklaring over 2019 (te verkrijgen via mijn.belastingdienst.nl)
– Indien van toepassing een huurovereenkomst van je sociale huurwoning in Almere
– Financieringsverklaring (zie punt 2.)
– € 500,- inschrijfgeld*

* Inschrijfgeld is NIET nodig voor inschrijving op de reservelijst. We vragen pas inschrijfgeld als er ook daadwerkelijk een optie op een kavel beschikbaar is. Tot het moment van definitieve deelname kun je je vrijblijvend terugtrekken en krijg je het inschrijfgeld terug.

2. Financieringsverklaring

We vragen je om een financieringsverklaring van de bank of hypotheekadviseur in te leveren. Deze verklaring toont aan dat je het benodigde budget kunt betalen. Laat de check uitvoeren op de duurste woning naar voorkeur op je inschrijfformulier. De verklaring vraag je aan bij een bank- of hypotheekadviseur. Rabobank Almere is bekend met WikiHouse De Stripmaker. Hun contactpersoon voor WikiHouse is Christiaan Schouten.

3. Reservering

Heb je een complete inschrijving gedaan en is je inschrijfgeld ontvangen, dan reserveren we de kavel voor jou.

4. Week bedenktijd

De reservering geeft je een week om vragen te stellen en te besluiten of je definitief deelneemt. Tot het moment van definitieve deelname kun je je vrijblijvend terugtrekken en krijg je het inschrijfgeld terug.

5. Voorfinanciering

Voor het reserveren van de grond, kosten van de ontwerpsessies en een eerste aanbetaling op jouw kavel, betaal je telkens een bedrag aan de ontwikkelende Vereniging van Opdrachtgevers.

Dat gaat in stappen maar reken erop dat je vanaf de start van je deelname tot aan de start van de bouw in totaal € 12.500,- moet inleggen, dat is inclusief de € 500,- inschrijfgeld. Dat bedrag is onderdeel van de totale geraamde kosten van je woning, het komt er dus niet extra bij.

6. Deelnameovereenkomst & vereniging

Door de deelnameovereenkomst te tekenen treedt je toe tot de Vereniging Van Opdrachtgevers.

Samen met de andere toekomstige bewoners met wie je bouwt, vorm je een vereniging. Er komt een bestuur, jullie bepalen gezamenlijk de taakverdeling en vergaderstructuur, bereiden de inkoop voor en organiseren de bouw. Samen met het bouwteam maak je ontwerpen en een planning. In Algemene Leden Vergaderingen (ALV’s) bespreken jullie de voortgang van het project en leggen acties en collectieve besluiten vast. Urbannerdam begeleidt bij het opstarten en de vergaderingen van de vereniging.

Door de deelnameovereenkomst te tekenen treedt je toe tot de Vereniging van Opdrachtgevers. Omdat de Vereniging kosten maakt is deelname vanaf dit moment niet meer vrijblijvend en ben je bij later afhaken een deel van je inleg kwijt. Dit wordt uitgelegd in de deelnameovereenkomst.

7. Start project

Een bouwteam staat voor je klaar. Ze zorgen voor de benodigde technische input voor het plan en de eisen die je voor de omgevingsvergunning nodig hebt. In het team zitten de zelfbouwbegeleider (Urbannerdam), architect, energetisch adviseur, constructeur en een bouwkostendeskundige. Samen met de vereniging van de opdrachtgevers sluiten er nog andere adviseurs aan. Later in het proces komt er een aannemer die in elk geval het grondwerk gaat uitvoeren.

8. Ontwerpproces

Het ontwerpproces begint. Dat bestaat uit twee ontwerpsessies samen met de andere toekomstige bewoners van WikiHouse De Stripmaker. Tussendoor heb je één individuele sessie met de architect. Gedurende de ontwerpsessies werk je het volume van je woning uit tot een volwaardig definitief ontwerp met behulp van vooraf bepaalde ontwerpregels. De deelnemers voor kavel 2, 7 en 11 hebben een al uitontwikkelde woning en zullen in deze fase meer bezig zijn met voorbereiding van de inkoop.

9. Omgevingsvergunning

De architect vraagt de omgevingsvergunning namens de vereniging voor het gehele plan aan. Voor kavels 2, 7 en 11 is er al een vergunning.

10. Koopovereenkomst

Je tekent de koopovereenkomst voor de grond van jouw woning en berging.

11. Aanneemovereenkomst

Je tekent de aanneemovereenkomst voor de grondwerkzaamheden en eventueel andere werkzaamheden die nodig zijn.

12. Financiering

Het is nu tijd om een hypotheek af te sluiten. Je gaat hiervoor zelf langs banken en/of hypotheekadviseurs.

13. Inkoop en bouwvoorbereiding

De onderdelen voor het casco van je woning worden gefreesd. Ook koop je samen met de andere bewoners in de vereniging materialen in, zoals gevelbekleding, isolatie, kozijnen en deuren.

14. Akte van levering

De akte van levering wordt opgesteld. Dit is de officiële overeenkomst waarin de overdracht van de grond door de gemeente aan de individuele kopers wordt vastgelegd.

15. Aan de slag!

Je gaat nu ook zelf de handen uit de mouwen steken en begint met de bouw van je woning.