Over

WikiHouse

4 Stappen

WikiHouse is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket waarmee je zelf je huis kunt ontwerpen en bouwen. Het ontwerp- en bouwproces is simpel en bestaat uit 4 stappen:

Ontwerpen

Digitaal frezen

Stukken samenvoegen

Bouwen

Zelfbouwpakket

Is je digitale woningontwerp klaar? Een computergestuurde frees freest het houten plaatmateriaal (18mm multiplex) tot handzame onderdelen. Samen vormen ze het bouwpakket voor jouw huis. Aansluitingen en verbindingen zijn zo eenvoudig mogelijk ontworpen. Je kunt je huis zelf, met behulp van je toekomstige buren, familie en vrienden in elkaar zetten. Hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten. Daarna werk je het casco af met isolatie en materialen voor de afwerking van de binnenwanden en de buitengevel, het dak enz.

Duurzaamheid

WikiHouse is een duurzame bouwmethode. Het bouwen met hout is veel minder milieubelastend dan bijvoorbeeld beton en baksteen. Ook zorgt de computergestuurde CNC-frees ervoor dat de hoeveelheid bouwafval zo klein mogelijk is. De frees freest het plaatmateriaal zo voordelig mogelijk uit de platen. Omdat de onderdelen handzaam zijn, is er nauwelijks groot materieel nodig om de onderdelen te vervoeren. En voor de montage van het houtskelet is nauwelijks elektrisch gereedschap nodig.

Bij WikiHouse De Stripmaker gaan we nog een stapje verder met duurzaamheid. Wij doen mee aan een Europees onderzoeksproject waarbij innovatieve woningen worden gemonitord op energieverbruik. Verder stimuleren wij zelfbouwers om zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame of circulaire bouwmaterialen, de woning zo goed mogelijk te isoleren en door het huis (bijna) energieneutraal of zelfs nul op de meter te maken. In een nul op de meter huis is de energie die je gebruikt gelijk aan de energie die je zelf opwekt.

Eerste grote WikiHouse project

WikiHouse De Stripmaker is het eerste bouwproject ter wereld met zoveel WikiHouse-woningen. Het Woningbouwatelier is de initiatiefnemer voor dit unieke zelfbouwproject. In 2018 bouwde het Woningbouwatelier in Almere het eerste Nederlandse WikiHouse bij de BouwEXPO Tiny Housing. Hiermee is de WikiHouse bouwmethode uitvoerig aan de Nederlandse wet- en regelgeving getest. Zo komen nieuwe oplossingen voor het tekort aan betaalbare, energiezuinige en passende woningen in beeld. De ervaringen bij het project WikiHouse De Stripmaker zullen hier ook bij helpen. 

Europees onderzoek

Het Woningbouwatelier doet met WikiHouse De Stripmaker mee aan het Europese samenwerkingsproject Housing 4.0 Energy.

Hiervoor is een Europese subsidie gekregen. Samen met partners uit Duitsland, België, Engeland, (Noord) Ierland en Nederland, onderzoeken we hoe de toenemende groep één- en tweepersoonshuishoudens in Noord-West Europa toegang kan krijgen tot betaalbare en duurzame woningen. Op vier locaties in verschillende landen, worden er innovatieve energiezuinige woningen ontwikkeld en gemonitord op energieverbruik. WikiHouse De Stripmaker is één van deze vier locaties.

Energieverbruik

In de WikiHouses op De Stripmaker komt speciale meetapparatuur van TU Delft. Onderzoekers van de universiteit meten daarmee het energieverbruik van de woning en bewoners. De apparatuur en het onderzoek worden betaald vanuit het onderzoeksproject. Dat betekent dat het je als bewoner helemaal niets kost. Het enige wat we vragen van de bewoners , is om mee te werken aan de enquêtes en interviews voor het onderzoek van de TU Delft. Na afloop van de onderzoeksperiode zullen de onderzoekers de meetapparatuur netjes uit de woningen weghalen.

Het Woningbouwatelier

Het Woningbouwatelier is een initiatief van gemeente Almere, Rijksvastgoedbedrijf en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Woningbouwatelier initieert en begeleidt experimenten die antwoord proberen te geven op maatschappelijke vraagstukken in relatie tot wonen. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het programma Almere 2.0. Met dit programma werkt de gemeente Almere samen met de provincie Flevoland en het Rijk aan de integrale stedelijke ontwikkeling van Almere om bestaande kwaliteiten te versterken en de stad verder te ontwikkelen als een toekomstbestendige groene, duurzame en levendige stad.