Huur/koop

Proces

Huur/koopconstructie

Wil jij graag je eigen WikiHouse bouwen, maar kun je op dit moment geen hypotheek krijgen? Misschien ben je namelijk een starter of werk je als zzp’er? Steenvlinder INC biedt 11 kavels aan via een huur/koopconstructie. Zo wordt het ook voor jou mogelijk om je eigen huis te bouwen.

Steenvlinder INC

Steenvlinder INC staat voor inclusiviteit en is erop gericht om mensen die op afstand staan tot de woningmarkt te helpen met het bouwen van hun eigen woning, hun droomplek. Of het nou gaat om zzp’ers, starters, statushouders of mensen met een laag inkomen, in samenwerking met professionele bouwcoaches van INC worden de deelnemers het stralende middelpunt van hun eigen bouwproces. INC is er voor iedereen die van aanpakken houdt!

De vijf stappen in het zelfbouwproces van INC

1. Inschrijving en selectie

Spreekt WikiHouse De Stripmaker je aan? Vanaf 6 november 2020 kun je je aanmelden voor de kavels met een huur/koopconstructie. Om in aanmerking komen mag je jaarkomen maximaal € 45.000 zijn. Ook vragen we je naar je kennis, ervaring en een motivatie. Daarom zien we straks bij je aanmelding ook graag een motivatiebrief.

2. Optie nemen

Selectie vindt plaats op basis volgorde van inschrijving, het jaarinkomen, je motivatie en een persoonlijk kennismakingsgesprek. Vanaf 10 mei start de selectieperiode. Let op; de inschrijvingen worden op datum van binnenkomst in behandeling genomen. Hoe eerder je inschrijft, hoe meer kans je maakt op een woning.

Vanaf 10 mei kan er telefonisch contact met je opgenomen worden. Kom je door de selectie? Dan kun je direct een optie nemen op een woning. Een hele mijlpaal! Je betaalt € 50,- voor de optie en ontvangt dan alle informatie zoals de bouwregels, het materiaalgebruik en prijsbepaling van de woning. Vanaf dat moment kun je onderzoeken of het iets voor jou is. Samen met een coach van INC schrijf je een plan van aanpak.

3. Bouwen

Is jouw plan van aanpak gereed en goedgekeurd dan kun je besluiten om verder te gaan. Je tekent een gebruiksovereenkomst en betaalt een waarborgsom van €2.950,-. Dan is de zelfbouwwoning voor jou! Je krijgt van INC een budget waarmee je materialen kunt kopen en soms specialisten als bijvoorbeeld een elektricien kunt inhuren. Je hebt maximaal 12 maanden om de woning af te bouwen. De eerste 6 maanden betaal je geen vergoeding aan INC. Na 6 maanden ga je € 400,- per maand betalen (gebruiksvergoeding). Dit is omdat je woning al wel bewoonbaar is, maar nog niet helemaal klaar. Je hebt dan nog 6 maanden om de woning helemaal af te maken.

4. Huren

Na 1 jaar bouwen huur je de woning voor minimaal 2 jaar van INC. Je betaalt een maandelijkse huur die niet hoger is dan de sociale huurgrens (met uitzondering van kavel WH12). Wel zo fijn, want dan kan je huurtoeslag aanvragen.

5. Kopen

Na 2 jaar huren heb je 5 jaar lang het recht om je woning te kopen van INC. Je betaalt hiervoor een gunstige koopprijs die vooraf door INC is bepaald. Bij de koop van de woning wordt ook de betaalde waarborgsom verrekend.